EIT Food zaprasza innowatorów oraz startupy z branży rolno-spożywczej aplikowania w ramach kilku inicjatyw największej na świecie społeczności zajmującej się innowacjami w branży spożywczej. Do 26 marca 2023 można nadsyłać zgłoszenia do trzech programów dla startupów, innowatorów i naukowców.
EIT Food zaprasza do aplikowania do programów:
- Seedbed Incubator to kilkumiesięczny program dla aspirujących przedsiębiorców oraz naukowców, którzy chcą potwierdzić zainteresowanie ich pomysłem u potencjalnych klientów i przedstawicieli branży rolno-spożywczej, a następnie przekształcić swój pomysł w realny biznes. Program jest przeznaczony dla inicjatyw na wczesnych etapach rozwoju (min. TRL 4). EIT Food zaprasza do aplikowania szczególnie te osoby, których pomysł technologiczny jest związany z prowadzonymi badaniami, a jego dalszy rozwój wymaga zdobycia specjalistycznej wiedzy rynkowej i biznesowej. Projekt trwa od maja do listopada 2023. Więcej informacji o Seedbed można znaleźć na stronie: Launch | EIT Food Entrepreneurs
- EIT Food Accelerator Network (FAN) jest programem skierowanym do zarejestrowanych startupów w fazie pre-seed, które chcą przetestować rozwiązanie u potencjalnego odbiorcy technologii, a także szukają inwestora i kolejnych klientów. Program trwa trzy miesiące i jest realizowany w pięciu centrach innowacji: Helsinkach, Monachium, Paryżu, Bilbao i Hajfie. Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie: Accelerate | EIT Food Entrepreneurs.
- RisingFoodStars to program skierowany do wczesnych scaleupów, które już mają własne grono klientów i gotowy produkt oraz chcą z sukcesem zdobywać kolejne rynki. Jak wynika z badań, jedynie w mniej niż 5% europejskich startupów z obszaru agri-tech zatrudnienie przekracza 50 pracowników. Odpowiedzią na ten fakt jest RisingFoodStars, gdzie uczestnicy otrzymują zindywidualizowane i wysoce specjalistyczne wsparcie w zakresie rozwoju biznesu i jego ekspansji na rynki zagraniczne. Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie: Scale | EIT Food Entrepreneurs.
Celem EIT Food jest przyspieszanie innowacji, odblokowywanie potencjału w przedsiębiorstwach i na uniwersytetach oraz tworzenie i skalowanie startupów rolno-spożywczych, aby wprowadzać na rynek nowe technologie i produkty i budować w ten sposób nowoczesny, zrównoważony system żywnościowy. W tym celu EIT Food od lat prowadzi różne projekty mające na celu wsparcie innowatorów oraz startupów z sektora food & agro.
EIT Food to największa na świecie społeczność zajmująca się innowacjami w branży spożywczej, wspierana przez niezależny organ Unii Europejskiej – Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), który powstał w 2008 r. w celu pobudzania innowacji i przedsiębiorczości w Europie.
Więcej informacji o programach wsparcia startupów: EIT Food Entrepreneurs.