Partnerstwo europejskie „Zrównoważone systemy żywnościowe bezpieczne dla ludzi, planety i klimatu”
European Partnership „Safe and Sustainable Food Systems for People, Planet and Climate”
Ambicją partnerstwa jest zapewnienie nadrzędnej platformy i systemowego wsparcia potrzebnego w przejściu na zrównoważone systemy żywnościowe i zapewnienie skutecznego wdrożenia strategii „Od pola do stołu” (Farm to fork).
Partnerstwo to skupi się na obszarach, na których koncentrują się badania i innowacje, dotyczące problemów systemowych co ma przyśpieszyć przejście na zrównoważone i zdrowe systemy żywnościowe:
- wspieranie przyszłego systemu bezpieczeństwa żywności w celu wzmocnienia zaufanie konsumentów, wspieranie bezpieczeństwa i jakości żywności;
- wspieranie przejścia do bardziej zrównoważonej i zdrowej diety;
- ograniczenie marnotrawstwa związanego z systemem żywnościowym;
- waloryzacja nowych informacji na temat mikrobiomu naszego systemu żywnościowego.
Strategia „Od pola do stołu” zapewnia państwom członkowskim UE silną i zintegrowaną politykę do przeprojektowania ich systemów żywnościowych i ponownego przemyślenia wykorzystania gleby, roli zwierząt gospodarskich, oraz zapewnienie zdrowej i zrównoważonej diety.
Ponadto strategia podkreśla kluczową rolę w dziedzinie badań i innowacji umożliwienie przyspieszenia przejścia na zrównoważone, zdrowe i sprzyjające włączeniu społecznemu systemy żywnościowe z produkcją podstawowa do spożycia; opracowywanie i testowanie rozwiązań oraz pokonywanie barier i odkrywanie nowych możliwości rynkowych.
W tych ramach Komisja Europejska opowiada się za kluczową rolą polityki badań i innowacji w zabezpieczaniu naszej żywności na przyszłość, a wzmocnienie systemów zapewniają
Partnerstwo to ma przyczynić się do znacznego pobudzania inwestycji i znaczenia badań i innowacji w społeczeństwie oraz wzmocnić przywództwo UE w zakresie transformacji systemów żywnościowych oraz przynieść dodatkowe korzyści w zakresie odżywiania, klimatu, obiegu zamkniętego i społeczności włączonych w tę transformację.